TUDNIVALÓK A GERINCRŐL

Updated: Nov 27, 2018

Sokáig gyűjtögettem a tapasztalataimat a fizikai testen belül végbemenő változások és a gerincoszlop összefüggései között. Mivel minden gerinc csigolyának van belső szervi kapcsolata, ezért egy csigolya elmozdulása okozhat belső szervi problémát. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos belső szervi problémák kiküszöbölhetők a csigolya helyretételével. Ennek lehetősége a kor előrehaladtával csökken, hiszen főleg a csontritkulás (osteoporosis) meggátolhatja a csigolyák konkrét kezelését. Ilyenkor az izmok masszírozásával és bizonyos tornagyakorlatokkal segítjük a gerincoszlopnak, a csigolyáknak, hogy maguktól, saját erőből álljanak helyre.Nagyon sok mozgásszervi betegség visszavezethető a gerinc állapotára. Ha például a gerincoszlop oldal irányban mozdul el (scoliosis), akkor megváltozik a két oldal terhelése. Megváltozik az SI ízület helyzete (az a két gödröcske a derakadnál:)), a csípő, a térdek sem egyformán dolgoznak, terhelődnek, elkezdődik egy asszimmetrikus porckopásos folyamat. Mivel a fej a legtöbb esetben a test képzeletbeli középvonalának tetején helyezkedik el, scoliosis esetén a nyaki izmok sem tudják megfelelően ellátni funkciójukat. Ilyenkor leginkább a gerincferdülést és az SI ízületeket kezeljük, mert a legfontosabb, hogy visszaállítsuk a test fiziológiás statikai állapotát, illetve nagyon fontos az is, hogy a mindennapjainkban megfigyeljük magunkat és visszaállítsuk a szimmetriát.

Lásd videó (YouTube, Stumpf Zsuzsanna!)

A különböző gerinc betegségekre különböző terápiát kell alkalmazni. Fontos egy alap kezelés, amely minden esetben használható. Ennek része az izomcsomók oldása, illetve lelet alapján bizonyos mozdulatok és gyakorlatok elvégzése. A többi speciális kezelés minden esetben a problémától függ, legyen az a gerinc csigolya bármilyen irányú elmozdulása, sérv, protrusio, gerincferdülés vagy egyéb más.

A kezelés része lehet akár a bokánál fogva felfüggesztés denevérágyon (fokozatosan szoktatva a szervezetet), amikor is széthúzzuk az ízületeket, vagy akár az Evminov padon történő torna, ahol egyidejűleg végezzük a tehermentesítést és a mély hátizmok erősítését is.

Kopásra ajánlott a kurkuma, a glükozamin, kiegészítve MSN-nel és chondroitin szulfáttal, vagy zöldkagyló kivonat hialuron vagy cápaporc. Probléma esetén javasolt évi két alkalommal háromhónapos kúra. A kúrák között értelemszerűen kimarad három-három hónap. Ha nincs problémánk, egyszer elég a háromhónapos kúrából. Lehetőleg növő holdkor.

Csontritkulás esetén szedendő a Calcimusc injekció vízzel keverve (feliratandó).

Fontos a személyre szabott, otthon is végzendő nyak-, váll-, ill. gerinc torna, gyógytorna, gerinctorna.

A testtel kapcsolatos mindennemű külső és belső problémák azonban továbbvezettek a gerincoszlopnál. Egyre több esetben találtam összefüggést a gerincoszlop, a tartás, a belső szervi betegségek, izomcsomók és az aktuális vagy tartósan fennálló lelki állapot között. Hiszem azt, hogy a fizikai test csomóit és a lélek csomóit egyszerre kell oldani. Hiszem azt is, hogy a közös munka eredménye hozza meg a várva várt gyümölcsöt. Hiszen a pozitív megoldást kívülről várni kényelmes dolog, bizonyos ideig működik is. De a legtartósabb és a legkifizetődőbb, ha mi is dolgozunk magunkon, szembenézünk félelmeinkkel, elfogadjuk „emberségünket”, és megvan bennünk a szándék a pozitív irányú változásra.

Amire a testtartással kapcsolatban a mindennapjainkban figyelnünk kell: a szimmetria

Kezdjük el magunkat figyelni a hétköznapokban. Melyik kezünket használjuk többet, melyik lábunk az erősebb, melyikre nehezedünk gyakrabban. El kell kezdeni tudatosan használni a másik oldalt!

Kedves hölgyek (de azok az urak is, akik oldaltáskát hordanak), a retikült át kell tenni a másik vállra! Éveken keresztül megszoktuk, hogy csak az egyik oldalon viseljük. Ez akkor is baj, ha csak 5 dekás a táska és ha csak az autóig van rajtunk. Mert nem egyik napról a másikra alakítja rosszul a gerincünket, hanem évek, évtizedek alatt adódik össze. Nehéz változtatni, mert sokszor úgy érezzük, hogy le akar csúszni. Ilyenkor már van oldal irányú elmozdulás, ami a kor előre haladtával (és ekkorra már hány éve is hordozzuk a táskát egyoldalon?) tükörbe nézve, szemből is láthatóvá válik. Ha ezen nem változtatunk, igen jelentősen elmozdul a gerincoszlopunk és a két csípőlapátot képzeletben összekötő egyenes derékszöge. Az egyik csípőnk feljebb esik, mint a másik, és úgy tűnik, mintha az egyik lábunk hosszabb lenne, mint a másik. Ezek a tartásproblémák később csípőtáji fájdalmakhoz, kopáshoz, csípőműtétekhez is vezethetnek. Legtöbbször a terhelés nem egyenletes eloszlása miatt mindkét csípő deformálódik, ezért nagyon ritka az az eset, amikor csak az egyik csípőt kell műteni.

Ugyanígy fontos az is, hogy melyik kezünkkel cipekedünk, el kell kezdeni erősíteni a másikat is. Valószínű nem megy azonnal, de minden egyes alkalommal meg kell próbálni!

Tévhit, hogy ha a törzsön keresztbe lendítjük a táskát, akkor mindent jól csinálunk. Azt is váltogatni kell!

Sokan ülnek íróasztalnál úgy, hogy az egyik lábat átrakják a másik oldalra. Sok csípőproblémához vezet ez is, szintén eldeformálódhat az évek alatt.

Figyeljünk az alváshoz használt matracra, párnára. A testnek és a belső szerveknek az ideális testtartás éjszaka a háton fekvés kemény (lehetőleg kókusz) matracon, párna nélkül. A kemény matrac kezdetben „feltörheti” a hátizmokat, azaz fájdalommal járhat, később azonban beáll a megfelelő állapot, ami kihat a testtartásra is. A nagypárna a nyakizmokra, és a nyakcsigolyákra, illetve az egyenes tartásra van rossz hatással.

Sokszor éjjel csak az egyik oldalunkon szeretünk feküdni, vagy az ágyban fekve olvasás is csak az egyik oldalon kényelmes. Oda kell figyelnünk tudatosan, hogy mindig, mindkét oldalunkat használjuk.

Jól használható a nagyanyáink által is javasolt rövidített seprőnyél, vagy a sodrófa: a könyököt hátrahúzva a gerincre merőlegesen hátunkhoz szorítjuk, és húzzuk minél feljebb. Mindeközben figyeljünk a vállakra, hogy ne emeljük meg azokat. Ha rendszeresen használjuk, nyél a háti görbületet kiegyenesíti. Segít a gyógyászati segédeszköz boltban kapható vállakat hátrahúzó heveder is, amit napközben a ruha alatt hordva segít az egyenes tartásunk megtartásában, de ne viseljük folyamatosan, mert a tartó izmokat mozgatni kell, ne hagyjuk elkényelmesedni!

A gerincre és az ízületekre nézve a legideálisabb sport az úszás, a „száraz úszás”, a jóga, pilates, body art, stretching, gerinctorna, gyógytorna, hátizom-erősítő gyakorlatok akár bordásfalon is. Konditeremben legjobbak a saját súlyos edzések, a gépek közül pedig a sífutógép, vagy elliptikus tréner. Edzés közben sokan elkövetik azt a hibát, hogy azonnal súlyokat emelnek, még mielőtt a testünk szimmetriája be volna állítva, ezzel azonban nagyon sok ízületi sérülést, kopást, húzódást előidézhetünk.

Edzés előtt és után soha ne felejtsünk el nyújtani!

Bővebben lásd a videót (YouTube, Stumpf Zsuzsanna: https://www.youtube.com/watch?v=-7YIR4HbB7I&t=23s )

8 views

STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now