SZERELEM - RÓZSASZÍN FELHŐ VAGY VALÓSÁG?

Updated: May 24, 2019


Úgy döntöttem, kicsit átírom a szerelem, mint fogalom értelmezését.

Mindenhol azt tanítják, hogy a rózsaszín felhő (az ún. szerelemhormonok elszabadulása) csak kettő évig tart és utána jön a rideg valóság.

Miközben talán egy kicsit máshogy van....

Az első kettő évben kiderül, hogy két ember, mindentől és mindenkitől függetlenül örömét leli-e minden szinten a másikban, vagy nem. Tisztán, harcok és félelmek nélkül, nem törődve mások véleményével, kézen fogva, tervezve, boldogan vannak együtt, mert legbelül érzik, hogy ez így jó.

Utána azonban nem a rideg valóság jön, hanem az elme játéka.

Az elmének semmi köze a valósághoz...Az ego kezd el dolgozni a boldogság és a tiszta szerelem ellen aszerint, hogy kinek mi van a csomagjában. Ki mit hozott otthonról, ki milyen működési mintát vett át, kit milyen tapasztalások értek gyermekkorban vagy később, és elkezdjük nyomogatni egymás gombjait. Eszerint elkezdődik egy olyan játszmázós kommunikáció, melynek már semmi köze nincs a kezdeti tisztasághoz...Hogy miért? Mert az elme azt a fajta biztonságot keresi, amelyben annak idején felnőtt. Akkor is, ha az rossz volt. És addig nyomogatja a másik gombjait, amíg el nem éri ugyanazt a rossz állapotot. Így lesz a valóságból elmeháború. Így lesz a boldogság lehetőségéből ugyanaz a rossz, amely gyerekként nekünk a biztonságot jelentette.

Valóban azt szeretné, vagy inkább változtatna?

Akik vissza tudnak emlékezni a kapcsolatuk elejére, azokra a boldog, szerelmes és vidám napokra, és a párjuk mellett döntenek, azok kitűzhetik elsődleges célul azt, hogy visszaállítsák azt az igazi, önfeledt egymásban megnyugvó állapotot.

Hogyan? Fejezzék be végre a játszmázós kommunikációt egymással, és kezdjenek őszintén beszélni a saját érzéseikről úgy, hogy abban nincs benne a másik ítélete. Tanuljunk meg tisztán beszélni arról, hogy a másik mondata nekünk miért nem esett jól. Milyen régi sebeket tépett fel. Hallgassuk is meg a párunkat, mert számtalan olyan mondatot mondhatunk neki, amivel nem is tudjuk, mit okozunk. A legtöbbször még ő sem tudja. Ezért, amikor feszültség van, üljünk le egymással szemben, fogjuk meg egymás kezét, és nézzünk mélyen a másik szemébe. Addig, amíg mindketten meg nem nyugszunk. Adjunk magunknak időt, és utána próbáljuk elmondani, mit is érzünk valójában. Milyen emlékhez vagy emberhez kötődik az érzés, amit felszakított - akaratlanul - a másik. Ne szidjuk őt, hanem magyarázzuk meg magunkat neki. És tanuljunk meg a "másikul" is. Megéri...

Minden ilyen beszélgetés után valami felszabadul, és a kapcsolat sokkal minőségibb szinten folytatódik.

Lehet, hogy ez hosszú idő, lehet, hogy kevesebb. Kinek mennyi van a batyujában. De ha hosszú, boldog évtizedeket szeretnénk, és nyugalmas, békés, szeretetteljes öregkort, és mi is azon idős párok közé szeretnénk tartozni, akik kézen fogva kísérik egymást a járdán, akkor hajrá.

Mert szeretni és szeretve lenni jó.

STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now