SZERELEM - RÓZSASZÍN FELHŐ VAGY VALÓSÁG?

Updated: Apr 21


Úgy döntöttem, kicsit átírom a szerelem, mint fogalom értelmezését.

Mindenhol azt tanítják, hogy a rózsaszín felhő (az ún. szerelemhormonok elszabadulása) csak kettő évig tart és utána jön a rideg valóság.

Miközben talán egy kicsit máshogy van....

Az első kettő évben kiderül, hogy két ember, mindentől és mindenkitől függetlenül örömét leli-e minden szinten a másikban, vagy nem. Tisztán, harcok és félelmek nélkül, nem törődve mások véleményével, kézen fogva, tervezve, boldogan vannak együtt, mert legbelül érzik, hogy ez így van rendben.

Utána azonban - hitem szerint - nem a rideg valóság jön, hanem az egó, a tudat alatti játéka, aminek semmi köze a valósághoz...Az egó kezd el dolgozni a boldogság és a tiszta szerelem ellen aszerint, hogy kinek mi van a csomagjában. Ki mit hozott otthonról, ki milyen működési mintát vett át, kit milyen tapasztalások értek gyermekkorban vagy később, és elkezdjük nyomogatni egymás gombjait. Eszerint elkezdődik egy olyan játszmázós kommunikáció, melynek már semmi köze nincs a kezdeti tisztasághoz...Hogy miért? Mert az egó azt a fajta biztonságot keresi, amelyet gyerekként megélt. Akkor is, ha az rossz volt. És felnőttként addig nyomogatja a másik gombjait, amíg el nem éri ugyanazt a rossz állapotot, mint gyerekkorban. Így lesz a valóságból egóháború. Így lesz a boldogság lehetőségéből ugyanaz a rossz, amely gyerekként nekünk a biztonságot jelentette.

Valóban azt szeretnétek, vagy inkább változtatnátok?

Ha vissza tudtok emlékezni a kapcsolatotok elejére, azokra a boldog, szerelmes és vidám napokra, és képesek vagytok újra, minden reggel a párotok mellett dönteni, akkor kitűzhetitek elsődleges célul azt, hogy visszaállítsátok a kezdeti, igazi, önfeledt, egymásban megnyugvó állapotot.

Hogyan? Fejezzétek be végre a gombnyomogatós kommunikációt egymással, és kezdjetek végre őszintén beszélni a saját érzéseitekről úgy, hogy abban nincs benne a másik ítélete. Tanuljatok meg tisztán beszélni arról, hogy a másik mondata nektek miért nem esett jól. Milyen régi sebeket tépett fel. Hallgassátok meg a párotokat is, mert számtalan olyan mondatot mondhattok neki, amivel nem is tudjátok, mit okoztok. A legtöbbször még ő sem tudja. Ezért, amikor feszültség van, üljetek le egymással szemben, fogjátok meg egymás kezét, és nézzetek mélyen egymás szemébe. Addig, amíg mindketten meg nem nyugodtok. Mert ilyenkor egymás szívét látjátok, amely tiszta. Adjatok magatoknak időt, és utána próbáljátok elmondani, mit is éreztek valójában. Milyen emlékhez vagy emberhez kötődik az érzés, amit felszakítottatok egymásban - akaratlanul. Ne szidjátok, ne véleményezzétek társatok személyét, hanem ismerjétek meg magatokat, és osszátok meg a saját működéseteket vele. És tanuljatok meg a "másikul" is. Megéri...

Minden ilyen beszélgetés után valami felszabadul, és a kapcsolat sokkal minőségibb szinten folytatódik.

Lehet, hogy ez hosszú idő, lehet, hogy kevesebb. Kinek mennyi van a batyujában. De ha hosszú, boldog évtizedeket szeretnétek, és nyugalmas, békés, szeretetteljes öregkort, és ti is azon idős párok közé szeretnétek tartozni, akik kézen fogva kísérik egymást a járdán, akkor hajrá.

Mert szeretni és szeretve lenni jó.

Értelmezzük egymást, a kapcsolatunkat, és minden konfliktusunkat a szeretet-szerelmünkön belül.

STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now