KONSTRUKTÍV KOMMUNIKÁCIÓ A PÁRKAPCSOLATBAN

Updated: Nov 10, 2018

Mitől Pár-kapcsolat egy párkapcsolat? Röviden úgy szoktam mondani, hogy testileg-lelkileg -szellemileg kompatibilisek kell, hogy legyünk egymással, és az egésznek a kommunikáció az alapja.

Ha valamelyikben nincs kompatibilitás, de szeretik egymást a felek, akkor is érdemes dolgozni azon, hogy legyen. Mert a hiány nagy úr, és előbb vagy utóbb más valaki (vagy a gyerek, vagy egy állat, vagy az étel, vagy az ital) fogja az űrt betölteni.

A megfelelő kommunikációval meg lehet oldani a problémákat, fel lehet oldani a feszültségeket. Az segíti a kapcsolat megfelelő működését, közelebb hozza egymáshoz a párt, magasabb szintre emeli magát a kapcsolatot, és ráadásul segíti az egyén fejlődését.A következőkben arról írok, mik a konstruktív kommunikációs stílus vagy képesség ismérvei:

- Megosztjuk a gondolatainkat, érzéseinket. Egyrészt ezzel megtiszteljük a másikat, mert tudnia kell, mi van bennünk. Nem jó ugyanis, ha neki kell találgatnia. Érdemes figyelnünk azonban arra, hogy milyen jellegű információt mikor osztunk meg (ez olyan pozitív manipuláció- féle), mert a másiknak is lehet rossz kedve. Ezért erőnkhöz mérten legyünk tapintatosak, figyelmesek. A harmadik (korábbi cikkben már írtam erről), hogy mindezt én-üzenettel közöljük, vagyis úgy, hogy abban ne legyen benne a másik ítélete. Azaz az üzenetünk ne a másikról, hanem rólunk szóljon.

- Egyenesen, nyíltan, őszintén, hátsó szándékok nélkül beszélgessünk. Ha folyton azt érezzük, hogy manipulálnak bennünket, elvész a bizalom és a biztonságérzet. Mert ilyenkor sajnos nem tudhatjuk, hogy mit miért kérdeznek vagy mondanak nekünk, illetve azt sem, hogy azt mikor használják fel ellenünk. Ez a negatív manipuláció. Ugyanezért mi se tegyük ezt a másikkal.

- A szavaink illjenek össze a tetteinkkel. Akkor válunk hitelessé a másik szemében.

- Fontos, hogy a száj és a tekintet is ugyanazt fejezze ki. Beszélgetés közben mindig nézzünk a másik szemébe! (Egy másik cikkben írok majd a metakommunikációról és az arckifejezésekről is.) Ugyanez fordítva is igaz: ha valaki nem néz a szemünkbe – vagy csak egy pillanat erejéig -, nagy valószínűséggel hazudik, vagy nincs elég önbizalma.

- Jó, ha néha félre tudjuk tenni magunkat, a saját véleményünket, és sikerül olyan módon figyelni a másikra, hogy segíteni tudunk neki kifejezni önmagát. Próbáljunk meg belelépni a másik cipőjébe, figyelni az érme másik oldalára is, megérezni és megérteni a partnerünk érzés - és gondolatvilágát.

- Közös nyelvi stílus – társalgási szinten (ami feltételezi egymás személyiségének a megismerését, megértését).

- Érdemes dicsérni, visszajelezni a jót, vagy mindazt, ami számunkra jólesett, tetszett. Fejezzük ki elégedettségünket, örömünket, mindenfajta pozitív érzésünket, mert ez mindig motiválja - pozitív irányba - a másikat.

- Ha észreveszünk pozitív változást a másikban, azt is tükrözzük, jelezzük vissza a számára.

- Tanuljunk meg csöndben maradni. Ez egyrészt arra késztetheti partnerünket, hogy folytassa a mondandóját. Másrészt megadjuk neki az utolsó szó jogát. Ettől a cselekedettől nem kevesebbek, hanem többek leszünk.

- Ne tromfoljunk rá a másikra hangosabban, vagy erősebb történetekkel.

- Fejlesszük a humorérzékünket, mert az mindig jól jön.

- Időnként fejezzük ki gyengédségünket és gondoskodásunkat, legyünk kedvesek szavainkkal, gesztusainkkal. Alkalmazzuk a másik szeretetnyelvét, és azt adjuk meg a számára, ami neki esik jól, ne pedig azt, ami nekünk.

Természetesen mindez nemcsak a Párunkkal való kommunikációra érvényes, hanem a helyzethez, környezethez igazítva alkalmazhatjuk gyermekeinkkel, kollégánkkal, vagy bárkivel folytatott beszélgetés során. A Pár-kapcsolatot tekintve az az egyik legfontosabb, hogy szellemileg, lelkileg és testileg is mindent el tudjunk mondani a Társunknak, és ugyanúgy mi is megértsük, meghallgassuk Őt. Ha igényesebbé, tanulékonnyá, és fejlődőképessé tudunk válni a kommunikációnk terén is, az hihetetlen mód erősíti a kapcsolatot. Merjük felvállalni önmagunkat, érzéseinket, gondolatainkat, véleményünket, és azt bátran osszuk is meg a Párunkkal. Mert igaz a mondás: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Hölgyek, a Párotok sokszor azért nem mondd el Nektek dolgokat, mert nem akar Benneteket megbántani. Urak, a Párotok sokszor azért nem mond el Nektek dolgokat, mert nem akarja, hogy dühösek legyetek, vagy mert meg szeretne felelni. Nem kényszerből, hanem szeretetből. Mindkét esetben túl sok a fölösleges energiaveszteség, és túl sok az időpocsékolás. Érdemes tehát változtatni, és azt soha nem késő elkezdeni.

A következő cikkemben részletesen ki fogom fejteni, hogy milyen helyzetben, milyen szerepünkben működve (anyaként, feleségként, dolgozó nőként, stb), milyen a hatékony kommunikációs stílus.

Kellemes tanulást, gyakorlást!STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now