BABAMASSZÁZSRÓL

Jótékony hatása már évezredek óta ismert. Egyes kultúrákban ma is él, rendszeresen végzik, rituáléja van, anyáról lányra száll. Mai ismereteink szerint Indiából származik, egyes ma használatos masszázs-technikákban fellelhetőek az ősi hagyományok és mozdulatok, más technikák viszont kiegészültek a mai modern orvostudomány szerint is az egészségre jótékony hatású műveletekkel.

A baba és gyermekmasszázs elengedhetetlen a szellemi, lelki és a testi fejlődéshez. Mivel egyfajta kommunikációról, szeretet-kapcsolatról van szó, mindkét félre pozitív hatással van, akár egészséges, akár valamilyen szempontból sérült babáról van szó.Egyes szakirodalmak szerint el lehet kezdeni a kisbaba masszírozását akár már köldökcsonk leesése után, a tapasztalatok szerint azonban már a fogantatástól kezdve, úgymond a mentális kezünkkel is megérinthetjük, végigsimogathatjuk őket rendszeresen, tetőtől talpig. Születésük után már fizikálisan is végezhetünk különböző simításokat, körkörös mozdulatokat a testükön. Kezdetben nincs szükség bonyolult mozdulatokra, erős fogásokra. A lényeg az egyenletesség, a ritmikusság, a játékosság, a rendszeresség. Kellemes, meghitt programja lehet a családnak, a babát jó előtte megölelni, felemelni, és jelezni neki, hogy mi következik. A vége előtt is hívjuk fel rá a figyelmét, hogy lassan befejeződik a masszázs. Hat hónapos kora körül már lehet finomabban gyúrni, dörzsölgetni, csavargatni, ujjal, tenyérrel, egyenesen, körben, stb. Mindig simogatással kezdünk, és azzal is fejezzük be. Figyeljünk rá, hogy hol jó neki, hol zavarja, vegyük észre, ha fáradt, vagy amit különösen kedvel. Többféle technika ismeretes (thai, ayurvéda, shiatcu, svéd, relaxációs, stb.)

Azért jó minél korábban elkezdeni a masszázst, mert a kezdeti időszak élményei meghatározóak a későbbiekre nézve. A korai kötődés, az „ősbizalom” létrejötte hatással van a későbbi embertársi kapcsolatokra, az önbizalom kialakulására.

Az újszülötteknél jelen lévő reflexek is kielégülnek: a fogóreflex, a Moró-féle átkarolási reflex, a Hermann-féle megkapaszkodási ösztön. Segíti az újszülöttben az intrauterin világ és a külső világ közti átmenetet.

A rendszeres masszázs nemcsak az anya-baba kapcsolat kialakulása miatt fontos, hanem a baba-apa, a testvér-anya, testvér-baba, testvér-apa stb. kapcsolat építése, fenntartása szempontjából is. (Különösen csökkenti a testvérféltékenységet!) Ugyancsak sokat segít koraszülöttek, ill. örökbefogadás esetén.

A fejlődéslélektan szerint minden egyes korszakra segítő hatással van. A születés után a kötődést segíti, 6 hónapos korban a szétválást, később oldja a 8 hónaposok szorongását, majd enyhíti a másfél évesek újraközeledését, és a kétévesek dackorszakát. Háromévesen már a kellemes emlékképeket magukkal viszik az oviba és nehéz helyzetekbe felidézik, és még sorolhatnánk egészen a kamaszkor nehézségeinek megkönnyítéséig. Fontos tudni azonban, hogy ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű testi érintés, az növeli később a depresszióra való hajlamot. A masszázst pedig bármelyik korszakban el lehet kezdeni.

További előnyei, hogy jó hatással van a légzőrendszerre, a vér-és nyirokkeringésre, a bélműködésre (emésztésre, kólikára, szélgörcsre), kiválasztásra. Fejlődik az idegrendszer, érnek az idegsejtek, az érzékszervek, erősödik az immunrendszer. Fejlődik az intelligencia, a nyelvi képességek, a beszédkészség, az izomrendszer. Javul a mozgáskoordináció (szem-kéz, szem-láb), az allergiás tüneteket elmulasztja vagy enyhíti. Segíti a szomatosztatin nevű hormon kiválasztását, ami a növekedésért felelős (ez segíti a csontok épülését, a mozgás fejlődését, a zsírsavak mobilizálását.) Serkenti az oxitocin hormon kiválasztását, mely csökkenti a fájdalomérzetet, (a fogzásit is), a pulzusszámot, a vérnyomást. Növeli a stressz-tűrő képességet, és a toleranciát, javítja az alvás minőségét. Csökkenti az adrenalin kiválasztását, hozzásegíti a szervezetet a relaxált állapot eléréséhez. Izomlazító hatása oldja a felgyülemlett szorongásokat, feszültségeket. Nemcsak a test-tudat, hanem az én-tudat kialakulását segíti (többször mondjuk ki a nevét a masszázs alatt). Nő az önértékelése, elmélyíti a kommunikációt a felek között. Segíti a szülőt hogy megértse babája jelzéseit. Mélyül a szemkontaktus, vagy akár a szavak nélküli kommunikáció is (pl. ha valamelyik fél sérült).

Bárhol végezhetjük a masszázst, de ha a babát levetkőztetjük, természetesen biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet. Ha tiszta levegőn, kellemes meleg helyen vagyunk, jobb a szabadban masszírozni. Javasolt a halk zene (pl. Mozart, és esetleg az, amit a pocakban is hallgatott a baba), a mondókázás, éneklés, később a mesélés. ) Lámpa semmiképp ne süssön a szemébe. Illóolajokat, füstölőket ne használjunk, mert a baba különösen érzékeny a szagokra. Olajjal lehet masszírozni, vagy zsályakrémmel, ami lazítja az izmokat. Az olaj lehet kevés édesmandula, de inkább len, vagy extra szűz olíva olaj, esetleg ezek keveréke. Ne használjunk mindenféle masszázskrémeket, vagy testápolókat, különösen ne olyat, amiben glicerin (ez szárít), ásványi olaj (ez eldugítja a pórusokat), vagy Sodium Lauryl vagy Laureth Sulfate van. Kerüljük a parfümöket, vagy parfüm-tartalmú krémeket, mert erősen allergizál. Használjunk mintás, vagy sötétebb színű törülközőt, mert az olaj rákenődhet. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön a baba szemébe. Hat hetes kora után lehet pár csepp kizárólag tiszta illóolajat használni párologtatáshoz: pl.levendulát, kamillát, teafát. Legjobb, ha földön masszírozunk puha takarón, hogy biztosan ne essen le a baba.

Jó este mindig ugyanabban az időben végezni, fürdés után. Figyeljünk, hogy ne legyen tele a pocakja, de ne legyen nagyon éhes sem. Az újszülötteket 10-15 pernél tovább nem érdemes masszírozni, később 1-két éveseknél már lehet növelni az időt 15-20 percre. A három-négy évesek már fél órát is bírják, a nagyobbak pedig akár már órákig is el bírnák viselni. Természetesen minden baba személyisége más, ezért mindig a babától függ az idő.

Tilos mindenféle betegség esetén masszírozni. Tilos bármilyen belső szervi problémánál, vérzékenységkor, lázas, fertőző betegség fennállásakor, ha sebes, sérült, vagy bőrbeteg (ez esetleges), ill. műtét után.

A gyermekeitek nevében remélem kedvet kaptatok hozzá. Minden jót kívánok Mindnyájatoknak, és ha nem is masszírozzátok őket, akkor is legyen kiegyensúlyozott, egészséges, őszinte kapcsolatotok gyermekeitekkel!

3 views

STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now