ÉLET EGY NÁRCISZTIKUSSAL I.

Egyre többet olvashatunk erről a témáról a különböző fórumokon, de van egy fontos tudnivaló, ami eddig kimaradt.

Vajon mi az oka annak, hogy valaki el sem olvassa a nárcisztikusokról és a párkapcsolataikról szóló cikkeket, ellenben pedig bőven akad olyan is, akit annyira érint, hogy szinte betegesen keresi a témát? Nagyon egyszerűen azt tudnám erre válaszolni, hogy természetesen azért van ez így, mert különbözőek vagyunk. Nem is a nárcisztikus személyisége a valódi kérdés, mivel ő valószínűleg mindig is nárcisztikus marad. Hanem az, hogy ki lesz párja egy nárcisztikusnak, milyen a pár személyisége, és vajon bírja-e, kell-e bírnia az életet és a társ-létet egy nárcisztikus mellett. Vagy inkább fusson el messzire? Ebben a cikkben tehát nem elsősorban a nárcisztikusokról lesz szó, hanem arról, hogy miért reagálunk rájuk máshogy és hogy segítsek elmélkedni azon: kell-e bírnia, akarja-e, vállalható-e mellette az élet hosszú távon, vagy sem.A múltkori cikkemben már említést tettem a különböző személyiségtípusokról, ezért most már csak a lényeget mondom, de a témát tekintve fontos tudni: a piros a dinamikus irányító. A kék a gondolkodó, az elemző és a megoldások embere. A zöld a nyugalom és a béke hírnöke, a sárga pedig maga a megtestesült szabadon sugárzó életvidámság.

Egy nagyon pirosnak aligha lesz nárcisztikus párja, és leginkább ő az, aki nem is nagyon olvas ilyen cikkeket, vagy csak ritkán, kíváncsiságból. Mert ő is ugyanúgy irányító, vezető (időnként manipuláló) típus, ráadásul kritikusan figyel mindenre és mindenkire. Hamar felismeri a látszat-keltést, és gyorsan rájön arra is, hogy ezt az illetőt bizony nem fogja tudni irányítani. Azonnal levágja, hogy problémás emberrel akadt össze, és vagy zsigerből elutasítja, vagy rögtön otthagyja. Két dudás amúgy sem fér meg egy csárdában, és eszébe sincs a pirosnak olyannal együtt lennie, akire nem tud hatni. Persze ha nincs más megoldás: keres egy irányítható szeretőt, de az biztos: nem fárasztja magát fölöslegesen. Ezért ha például munkatársként akadnak össze, ott valamelyik előbb vagy utóbb arrébb áll.

A nagyon kék, ha alapvetően jószándékú, könnyen belemehet egy ilyen kapcsolatba. (A cikket is elolvassa.) Neki egy fokkal már nehezebb dolga van, mert ő komolyan elgondolkodik azon, hogyan oldja meg ezt a helyzetet. Viszonylag hamar rájön, hogy itt feladat van, de mivel lelkiismeretes és precíz, minden porcikájával a megoldást keresi. A tényekre alapoz, ebben a helyzetben azonban egy idő után túl sok értelmetlenséggel találkozik, amivel szemben egyre tehetetlenebb lesz. Meg persze dühös is, belül, önmagára, hogy nem tudja a megfejtést. Ha egy munkahelyen találkoznak össze, mivel a kék nagyon jó dolgozó, sokan elismerik, még akár a nárcisztikus is. Aztán, hogy ő meddig bírja, az a türelmétől és a fizetésétől függ.

A nagyon zöldnek már nehezebb egy nárcisztikussal együtt élni. Belemegy a kapcsolatba, mert először a jót látja meg, sőt, nem is ismeri fel a helyzetet. Aztán meg miért ne menne bele, ha egyszer ezt dobták „Odafönt”. Ráadásul azt is nehezen tudja elképzelni, hogy ő maga ne tudna valakivel – vagy valaki mellett - békességben élni, hiszen empatikus és gondoskodó típus. Eléggé zárkózott is, így nem nagyon engedi, hogy bántsák. És mivel a szurkálásból van bőven, az idő elteltével azt veszi észre, hogy egyre ritkábban nyílik meg, míg végül teljesen bezár, és szép lassan eltávolodik lélekben. Mivel végtelen türelmes, ő bírja a négy közül legtovább – de kutyára szenved. A munkahelyén a zöld békésen elvan (ha megtalálta a hivatását), ellenben egyre inkább magába zárkózik, hogyha nárcisztikus van a közvetlen kollégái között. Mert ő a nyugalomban, az egyensúlyban és a pozitív energiában érzi jól magát.

A nagyon sárgának a legrosszabb egy nárcisztikus mellett, ő és a zöld az, aki issza ezeket a sorokat. Ők az igazán érintettek, a szenvedő alanyok. A sárga nagyon hamar alakít kapcsolatot bárkivel, így esik azonnal csapdába. Felületes és szórakozott is, egyáltalán nem veszi észre a manipulálást. Sajnos ő befolyásolható a leginkább, a nárcisztikus őt képes a leghamarabb behálózni. Számára nem értelmezhető módon hamar börtönben vagy kalitkában találja magát, egyre kétségbeesettebben, és gyorsabban ki akar szabadulni, el akar menekülni, gondolkozás nélkül, szinte bármi áron, mert különben megfullad. A munkahelyről, ha nárcisztikussal kell dolgozzon, arrébb repül, vagy belebetegszik, ha nem hagyják őt kibontakozni.

Ha valaki hívő, vagy mindenkit szeretni akaró, vagy segíteni akaró, segítő foglalkozású, vagy erős gyermeki énnel élő, az csak nehezíti a történetet. Mert ők önmagukat elfelejtve, vagy inkább feláldozva azt gondolják, hogy az elvárások nélküli szeretet majd ezt is megoldja, vagy hogy majd ők segítenek a nárcisztikusoknak. Igaz, hogy kitűnően felismerik azt, hogy a párjuk segítségre szorul, csak az a baj, hogy a másik viszont soha nem fogja ezt belátni. Sőt, mindent megtesznek azért, hogy ez ne sikerüljön, mert épp azt a gátat vagy maszkot akarják lebontani, ami betonbiztos, lerombolhatatlan. Ezért abszolút esélytelen próbálkozás, sőt épp ezért még veszélyesebbé fajulhat a történet. Aki tehát nem rendelkezik elegendő énerővel, és magas szintű tudatossággal, a kapcsolatot nem tudja kívülről tekinteni, az inkább ne kezdjen bele (időt kell adni az ismerkedésre!), vagy ha már benne van, menjen gyorsan, mert mentálisan nagyon komolyan sérülhet.

Aki nárcisztikussal él, első sorban ne a párján akarjon változtatni, hanem kezdjen foglalkozni önmagával. Mivel mindig az erősebb energiájú győz, döntse el: ki fog nyerni. Ha úgy érzi, hogy fel akarja venni a harcot, erősítse meg magát, gyakoroljon önismeretet, tudatosan figyelje a saját kommunikációját, a feszültség-helyzeteket. Keresse meg, mivel töltheti fel a saját akkumulátorait. Ne szégyelljen szakemberhez fordulni, az Önön keresztül a másikon is segít. És soha ne feledje: a nárcisztikusnak nem Önnel, hanem saját magával van baja.

23 views

STUMPF ZSUZSANNA

+36 70 321 8373

stumpfzsuzsanna@noiskola.com

1137 Budapest, Szent István park 2. 

Ha messze vagy, netán külföldön élsz, Skype-on is elérhető vagyok itt: biozsuzsi1

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now